Afeer
De vraagstukken
- Hoe kan ik bij Afeer de roostering van werknemers van de afdelingen Produceren en Verpakken optimaliseren om aan de klantvraag te blijven voldoen en flexibel te kunnen reageren?
Hoe kan ik een projectteam samenstellen en onderzoek doen naar een nieuwe werkwijze die zorgt voor een voorspelbare en gelijkmatige output van de productielijnen?

Procesoptimalisatie Produceren en Verpakken binnen werkleerbedrijf
Afeer had al langere tijd de wens om de roostering van werknemers in de afdelingen Productie en Verpakking te optimaliseren. Om te voldoen aan de klantvraag en flexibel te blijven, was een voorspelbare output van de productielijnen essentieel. Door werkroosters af te stemmen, bezetting te optimaliseren en gelijkmatigheid te creëren van maandag tot en met vrijdag, verbetert de bedrijfsvoering en vergroot de inzetbaarheid van werknemers. Tijdens het onderzoek bleek dat de aanwezigheid van personeel op verschillende dagen niet in balans was, wat leidde tot variabele opbrengsten en pieken en dalen gedurende de week.

Opstellen adviesrapport
Na het voltooien van het onderzoek heb ik een gedetailleerd adviesrapport opgesteld voor het management. Vervolgens ben ik samen met het projectteam begonnen met de implementatie van de nieuwe werkwijze, waarbij de volgende maatregelen zijn geïmplementeerd:
- De roostering van individuele werknemers is geoptimaliseerd om een voorspelbare en gelijkmatige output van de productielijnen te waarborgen.
- Werkroosters zijn aangepast en op elkaar afgestemd, zodat de output volgens planning verloopt.
- Er is een duidelijke en consistente standaard ontwikkeld voor het roosteren, waarbij voortdurend wordt ingespeeld op de behoeften van klanten.
Resultaten vernieuwde werkwijze
Deze nieuwe werkwijze heeft verschillende positieve resultaten opgeleverd, waaronder:
- Stabiele output per lijn, zowel voor machinale- als handwerklijnen.
- Verminderde werklast voor leidinggevenden en planners bij het plannen van uren.
- Gestroomlijnde en evenwichtige aansturing per lijn, wat zorgt voor rust en continuïteit.
- Mogelijkheid tot langetermijnplanning voor klanten en tijdige communicatie hiervan.
- Voorspelbare omzet per maand.
- Stabiele transportplanning.
- Dagelijks een consistente bezetting van medewerkers op locatie, wat zorgt voor een goede uitvoering van taken zoals BHV, schoonmaak en kantinevoorzieningen.
- Evenwichtig gebruik van productiemiddelen.
- Een roosterprogramma voor leidinggevenden dat als input dient voor planners.
Wil jij dit ook voor jouw bedrijf?